top of page

Restauratie en Conservatie

Schilderijen verouderen met de tijd. De verschillende dragers (doek, houten panelen, papier, metaal, gips,…) worden broos door oxidatie of biologische aantasting (houtworm, schimmel). Ook omgevingsfactoren kunnen schommelen: temperatuur en luchtvochtigheid zijn nefast voor het kunstwerk. De dragers kunnen bewegen en zo kan de grond- en/of verflaag loskomen en afschilferen.

 

Vernislagen vergelen en oppervlaktevuil zet zich af op de schilderijen en de lijsten. Verouderingsverschijnselen zijn relatief normaal, maar er kan ook accidentele schade optreden, zoals een deuk, barst of scheur. Lijsten zijn ook gevoelig en blijken vaak meer aangetast dan het schilderij zelf.  

Schilderijen en beelden

 

Onze werkfilosofie

Wij gaan uit van het authentieke van het kunstwerk, wat het probleem ook is. Eerst en vooral conserveren we het originele materiaal en verstevigen we het. Om dan pas effectief te beginnen met de restauratie.


Aan het originele materiaal raken we dus niet. Bij de restauratie houden we ons strikt aan de voor ons belangrijke voorschriften. Wij gebruiken steevast duurzaam materiaal en de restauratie moet omkeerbaar zijn. Dit komt erop neer dat de elementen die we toevoegen (bv. een retouche om een afbeelding beter leesbaar te maken), ook verwijderd kunnen worden zonder aan het originele materiaal te raken of te beschadigen.

  

We restaureren ieder kunstwerk met dezelfde zorg, of het nu om een Grote Meester gaat of om een zondagsschilder.

 

We staan u ook bij om de omgeving van uw kunstwerken te optimaliseren, om uw kunstwerk zo goed mogelijk te beschermen.

 

De objecten die we restaureren

Sinds onze studies hebben we een veelheid aan objecten behandeld, uit alle periodes.

 

Tijdens onze Academiejaren bestudeerden we de oude technieken. We kennen de opbouw van schilderijen van de Vlaamse primitieven tot moderne kunstwerken.

Bij hedendaagse kunstwerken hanteert elke kunstenaar zijn eigen techniek, wat voor een restaurator steeds een uitdaging is. De kunst zit steeds in het vinden van oplossingen.

 

We restaureren een veelheid aan kunstwerken: op hout (beeldhouwwerk, paneel), doek, papier, koper, gips, mixed media,… geschilderd met acryl, olie, tempera, pastel,… Maar ook historisch behang. Dit is een aparte discipline die maar weinige ateliers beoefenen.

Benieuwd naar onze realisaties? Neem zeker een kijkje bij onze galerij.

 

Restauratieopdrachten komen meestal van musea, kerken, galerijen en antiquairs. Maar we restaureren ook voor particulieren.

 

We restaureren meestal in ons ArtSoDi Atelier, maar we kunnen ook op verplaatsing restaureren, als het formaat of de conditie van het werk dit vraagt.

bottom of page