Restauratie en Conservatie

Schilderijen verouderen met de tijd. Dragers (doek, houten panelen, papier, metaal, gips, … ) worden broos door oxidatie of biologische aantasting (houtworm, schimmel). Ook schommelende omgevingsfactoren zoals temperatuur en luchtvochtigheid zijn nefast voor het kunstwerk. Daardoor gaan de dragers bewegen en kan de grondlaag en/of verflaag loskomen en afschilferen.

 

Vernislagen vergelen en oppervlaktevuil zet zich af op de schilderijen en lijsten.

Naast verouderingsverschijnselen kan er ook accidentele schade optreden zoals deuken, barsten en scheuren. Ook lijsten zijn gevoelig voor beschadigingen en zijn dikwijls meer gehavend dan het schilderij zelf.

 

 

Schilderijen en beelden

 

Onze werkfilosofie

Wat het probleem ook is, de originele authenticiteit van een kunstwerk staat altijd centraal. De eerste en belangrijkste stap vooraleer te restaureren, is om het originele materiaal te conserveren en te verstevigen om met vertrouwen de tijd te confronteren.

 

Een volgende stap is het restaureren wat vervallen is, zonder wijzigingen te doen aan het originele materiaal. Hierbij houden wij ons aan volgende voorschriften:

het gebruik van duurzaam materiaal, en de restauratie moet reversiebel of omkeerbaar zijn. Het is te zeggen dat alles wat we toevoegen, bijvoorbeeld de afbeelding beter leesbaar te maken, zoals een retouche, moet kunnen verwijderd worden zonder schade aan te richten aan het origineel materiaal.

 

Ieder kunstwerk wordt gerestaureerd met dezelfde zorg, dat het nu om een Grote Meester gaat of om een zondagsschilder.

 

Wij geven ook raad om de omgeving van uw kunstwerken te optimaliseren zodat de conservatie erdoor verbeterd wordt.

De objecten die we restaureren

Sinds onze studies te Antwerpen hebben we zeer diverse objecten behandeld, uit alle periodes.

 

Aan de academie bestudeerden we de oude technieken. We kennen de opbouw van schilderijen gaande van de Vlaamse primitieven tot de moderne kunst.

Voor wat hedendaagse kunst betreft, iedere kunstenaar heeft zij eigen techniek. Voor een restaurator is deze kunst steeds een uitdaging. En de kunst zit in het vinden van oplossingen.

 

We restaureren kunstwerken op hout (beeldhouwwerk, paneel), doek, papier, koper, gips, mixed media,… geschilderd met acryl, olie, tempera, pastel,… Maar ook historisch behang. Dit is een aparte discipline die door weinige ateliers beoefend wordt.

Neem zeker ook een kijkje op onze galerij voor een overzicht van onze realisaties.

 

Restauratieopdrachten komen meestal van musea, kerken, galerijen en antiquairs. Maar we restaureren ook voor particulieren.

 

De restauratie van kunstwerken die door ArtSodi wordt verzorgd, gebeurt meestal op onze werkplaats. Maar wanneer het door het formaat of door de conditie waarin het werk zich bevindt, restaureren wij eveneens op verplaatsing.